Bahan A Udang Goreng Berjintan :
Sedikit minyak untuk menggoreng (sedang-sedang saja. Tidak terlalu banyak atau sedikit. Karena kita akan menggunakan keseluruhan minyak tersebut dalam masakan)
1 Kilo Udang yang berukuran besar
1 sendok teh kunyit serbuk
1 sendok teh lada hitam (ditumbuk halus)
1 sendok
1 sendok teh Jintan Manis (ditumbuk halus)
1 sudu teh Jintan Putih (ditumbuk halus)
Garam secukupnya
Bahan C Udang Goreng Berjintan :
2 biji bawang bombay (di potong bulat dan tebal)
2 biji cabe merah (dipotong menyerong)
1 biji cabe hijau (dipotong menyerong)
Cara-Cara Memasak Udang Goreng Berjintan :
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Masukkan Udang yang telah diperap tadi (bahan B). Aduk2 sampai semua udang berubah warna. Jangan sampai over cook
3. Sebelum di angkat, masukkan bahan C. Aduk-aduk kurang lebih ~ 3 menit, terus diangkat.
4. Untuk lebih sedap lagi, tambah sedikit kecap asin sewaktu memasukkan bahan B tadi.
#Kalau pakai ikan asin, pemakaian garam untuk memerap mesti di kurangi