Resep Kari Daging



Bahan Kari Daging :
1 kg daging
3 biji kentang, kupas dan potong2.
3-4 sendok makan serbuk kari baba's ( campur dengan 1/2 gelas air, aduk2 )
1 sendok teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
Ketumbar 2 sdm
1 batang kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
4 butir kapulaga
3 kuntum bunga lawang

Bumbu Halus Kari Daging :
2 batang serai ( putihnya saja ), 7 bawang merah, 4 bawang putih, 3 cm jahe, 3 cm lengkuas.

Cara Masak Kari Daging :
Tumis bumbu yang di haluskan bersama kayu manis, pelaga, cengkih dan bunga lawang sampai benar2 harum dan berminyak. Masukkan 1-2 tangkai daun kari dan serbuk kari yang di campur air. Tumis lagi sampai harum dan berminyak. Masukkan air. Biarkan mendidih. Masukkan daging. Masak sampai daging empuk. Masukkan kentang, masak sampai kentang empuk. Masukkan santan dan 1 buah tomat yang di potong2. Didihkan. Masukkan garam dan royco serta sedikit saja air asam jawa. Masukkan juga 3 sendok makan bawang merah goreng. Icipi. Angkat.
#Pastikan numis bumbu sampai benar2 masak dan berminyak.
Untuk bunda yang tinggal di Brunei, Malaysia dan Singapore tentu tidak asing lagi dengan serbuk kari.

Posting Komentar

Lebih baru Lebih lama

نموذج الاتصال