Resep Petola/ Gambas Tumis Air




Bahan-bahan Petola/ Gambas Tumis Air :
3-4 biji petola/ gambas (buang kulit dan potong bulat)
20sen suun/ tanghoon (rendam)
2 biji telur
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
Air
Minyak ( untuk menumis )
1/4 kiub ikan bilis

Cara-cara membuat Petola/Gambas Tumis Air :
iris bawang merah dan bawang putih.
Panaskan seduh minyak dan tumis bahan iris. Bila sudah harum, masukkan air secukupnya.
Masukkan petola yang sudah dipotong bulat. Masukkan juga suun/ tanghoon tadi.
Pecahkan telur dan aduk2. Tambahkan kiub ikan bilis dan garam.
Ok... Siap untuk dimakan dengan nasi atau diratah begitu saja..

Kalau tidak ada kiub ikan bilis ( kaldu instant ikan bilis ), boleh bikin sendiri. Ikan bilis ( teri ) di sangrai kemudian di tumbuk halus.

Saya tambahkan bakso seafood

Posting Komentar

Lebih baru Lebih lama

نموذج الاتصال